Quan és temporada de panellets: Tradició i sabors a la tardor

quan-es-temporada-de-panellets-tradicio-i-sabors-a-la-tardor
octubre 22, 2023

Els panellets, dolços típics de Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Illes Balears, la temporada de panellets és tradicionalment l’1 de novembre, dia de Tots Sants. El seu origen incert es creu que prové de la rebosteria àrab i en el segle XVIII, es beneïen a l’església. Avui dia, els panellets s’elaboren amb una massa d’ametlles coberta de pinyons i altres ingredients, i formen part de la tradició de la Castanyada. A Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Illes Balears i Comunitat Valenciana, es gaudeixen en el sopar de Tots els Sants.

Origen i tradició dels panellets

Els panellets són dolços tradicionals que provenen de les regions de Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Illes Balears. Aquestes delicioses bocades s’han convertit en una part essencial de la gastronomia d’aquestes zones durant les festivitats de Tots els Sants.

Els panellets: dolços tradicionals de Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Illes Balears

Els panellets són considerats autèntics tresors culinaris i formen part fonamental de les tradicions gastronòmiques de Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Illes Balears. Aquestes petites delícies són especialment populars en aquestes regions durant l’1 de novembre, dia de Tots els Sants, on es gaudeixen en família i amb amics.

L’origen incert dels panellets i la seva possible influència àrab

Encara que l’origen dels panellets és incert, es creu que la seva recepta té influències de la rebosteria àrab. Això es deu principalment a la seva base d’ametlles, ingredient àmpliament utilitzat en la rebosteria àrab. Al llarg dels anys, els panellets s’han convertit en una mescla perfecta entre l’herència àrab i la tradició catalana, creant un dolç únic i deliciós.

L’evolució històrica dels panellets des del segle XVIII

Els panellets tenen una rica història que es remunta al segle XVIII. En aquells dies, es preparaven en les llars i s’emportaven a l’església per a ser beneïts. Amb el pas del temps, van començar a rifar-se durant les festes populars de Barcelona i la seva popularitat es va estendre a altres localitats.

La tradició de beneir els panellets a l’església

Una de les tradicions més arrelades entorn dels panellets és la benedicció a l’església. En el passat, les famílies preparaven aquests dolços en les seves llars i els portaven a l’església perquè fossin beneïts pel sacerdot. Aquest costum ha perdurat al llarg dels anys i encara es pot trobar en algunes celebracions religioses relacionades amb Tots els Sants.

Recepta i varietats de panellets

Els panellets, aquests deliciosos dolços típics de Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Illes Balears, tenen una recepta tradicional que es remunta a segles enrere. La base d’aquests dolços és una massa d’ametlles molt similar al massapà, que es barreja amb altres ingredients per a donar-los sabor i varietat. A continuació, et vam mostrar alguns aspectes clau de la recepta i les diferents variants de panellets que podràs trobar.

La recepta tradicional de panellets a base d’ametlles

La recepta tradicional dels panellets es caracteritza per la seva senzillesa i la seva base d’ametlles. Per a preparar-los, es barreja ametlla crua molta amb sucre i clara d’ou, fins a obtenir una massa que es modela en petites boletes arrodonides. Aquestes boletes es recobreixen després amb pinyons i s’enfornen fins que queden lleugerament daurades i cruixents per fora, però tendres per dins. El resultat és una autèntica delícia que combina la suavitat del massapà amb el toc torrat dels pinyons.

Variants de sabors: cafè, llimona, avellanes i altres

Encara que la recepta tradicional de panellets és deliciosa per si mateixa, amb el pas del temps s’han creat moltes variants que afegeixen nous sabors i textures a aquests dolços. Avui dia, podràs trobar panellets amb sabors tan temptadors com cafè, llimona, avellanes i fins i tot xocolata. Cada variant té la seva pròpia personalitat i encant, però tots comparteixen l’essència dels panellets originals.

Els ossets de sant: una variant popular

Dins de les variants més populars dels panellets, destaquen els anomenats ‘ossets de sant’. Aquests dolços prenen el seu nom de la seva forma allargada i cilíndrica, similar a la de petits ossos. La massa base d’ametlles es barreja amb altres ingredients com el rovell d’ou, el sucre i la farina, per a obtenir una textura més ferma i un sabor encara més intens. Els ossets de sant són una opció perfecta per a aquells que busquen un panellet diferent però igualment deliciós.

Panellets en l’actualitat

Els panellets han adquirit una gran rellevància en l’actualitat i s’han convertit en un producte de consum molt popular. La seva presència en les pastisseries és destacada, ja que molts establiments exhibeixen aquests dolços en taules decorades per a atreure als clients. Les pastisseries a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Illes Balears i Comunitat Valenciana ofereixen una àmplia varietat de panellets, que van més enllà de la recepta tradicional. És possible trobar panellets amb sabors com a xocolata, taronja, festucs, coco, cafè o codony, oferint opcions per a tots els gustos.

Els panellets com a producte de consum i la seva exhibició en les pastisseries

En l’actualitat, els panellets són considerats un producte de consum que va més enllà de la seva presència únicament en les festivitats tradicionals. Les pastisseries s’encarreguen d’elaborar aquests dolços de manera artesanal, seguint les receptes tradicionals i utilitzant ingredients d’alta qualitat. Els panellets són molt demandats pels clients, que busquen gaudir del seu sabor i textura característics.

Per a incentivar la seva venda, les pastisseries solen exhibir els panellets de manera atractiva en els seus establiments. Aquestes taules decorades amb una àmplia varietat de panellets capten l’atenció dels consumidors, convidant-los a provar i emportar-se a casa aquests deliciosos dolços tradicionals.

Els panellets en la tradició de la Castanyada

La Castanyada és una festivitat tradicional en la qual els panellets ocupen un lloc destacat. Aquesta celebració té lloc a Catalunya i es duu a terme durant la tardor, coincidint amb la festivitat de Tots els Sants. En aquesta ocasió, es col·loquen panellets al costat de castanyes, moniatos i fruita confitada en les tombes dels familiars morts, com a part d’un acte de record i homenatge.

A més, durant la Castanyada se celebra la tradició de rostir castanyes i gaudir-les juntament amb panellets i altres aliments típics de la temporada. Aquesta festivitat és una oportunitat per a compartir moments en família i gaudir dels sabors característics de la tardor.

El reconeixement internacional dels panellets i el seu alt contingut calòric

En el segle XXI, els panellets van obtenir el Segell Europeu de Qualitat Alimentària, convertint-se en el primer producte elaborat a Europa a aconseguir aquesta distinció. Aquest reconeixement posa de manifest la qualitat i autenticitat dels panellets com a producte gastronòmic.

És important tenir en compte que els panellets són dolços altament calòrics, igual que les castanyes i els moniatos. La seva base d’ametlles i els ingredients utilitzats en la seva coberta, com els pinyons, fan que siguin una delícia molt saborosa però també amb una aportació calòrica significativa. Per això, es recomana gaudir dels panellets amb moderació i com a part d’una alimentació equilibrada.

Temporada de panellets: consum actual dels panellets en diferents festivitats

Encara que la temporada de panellets són tradicionalment consumits en el Dia de Tots Sants i el Dia de Difunts, la seva popularitat ha crescut i també s’han convertit en un producte consumit en altres festivitats. Actualment, es poden trobar panellets a vegades com a Nadal, Any Nou o Setmana Santa, ampliant així les oportunitats de gaudir d’aquests dolços tradicionals en diferents moments de l’any.

Celebració de la Castanyada i tradicions relacionades

La Castanyada és una festa popular que se celebra a Catalunya per a donar la benvinguda a la tardor i honrar la festivitat de Tots els Sants. Durant aquesta celebració, es duen a terme diverses tradicions que giren entorn dels panellets, les castanyes i altres aliments típics.

La Castanyada: una festa popular per a celebrar la tardor i Tots els Sants

La Castanyada és una festivitat molt arrelada a Catalunya, on les famílies es reuneixen per a gaudir d’un sopar especial. L’ambient s’omple d’alegria i tradició, i els carrers s’adornen amb l’arribada de la tardor i la festivitat de Tots Sants.

El rostit i consum de castanyes durant la Castanyada

Un dels elements més emblemàtics de la Castanyada és el rostit i consum de castanyes. Les castanyes es rosteixen lentament sobre brases, adquirint un deliciós sabor fumat. Posteriorment, se serveixen calents i es degusten amb gran entusiasme entre els participants de la celebració.

Altres aliments tradicionals i costums en la celebració de la Castanyada

  • Panellets: Els panellets són el protagonista indiscutible de la Castanyada. Aquests dolços típics, elaborats amb base d’ametlles i coberts amb pinyons, representen una delícia irresistible per a tots els comensals.
  • Moniatos: Al costat de les castanyes i els panellets, els moniatos també ocupen un lloc destacat en la taula de la Castanyada. Aquests tubercles es rosteixen al forn i se serveixen com a complement perfecte per a gaudir en aquesta festivitat.
  • Fruita confitada: Un altre element present en la celebració de la Castanyada és la fruita confitada. Prunes, préssecs i taronges confitades aporten un toc de color i sabor a aquesta festivitat gastronòmica.
  • Moscatell: Com a acompanyament ideal per als panellets i els altres aliments, se sol servir moscatell. Aquesta beguda dolça i aromàtica complementa de manera perfecta els sabors de la Castanyada.
La Castanyada és una ocasió especial per a reunir familiars i amics al voltant de la taula, delectar-se amb els sabors tradicionals i crear records inoblidables en el marc d’aquesta festivitat. Esperem que aquest article sobre la temporada de panellets us hagi resultat interessant. Si vols reservar el teus panellets, contacta amb nosaltres.
Prova els nostres productes

Recollida a la botiga o enviament a domicili!

Comprar