Història de la ensaïmada

L’ensaïmada és un dolç típic balear molt benvolgut tant pels turistes com pels locals. Encara que els seus orígens són una mica incerts, sabem que el seu nom ve del mallorquí saim, que significa llard de porc.

gener 23, 2023

Un dolç típic per a ocasions especials

Història de la ensaïmada

L’ensaïmada és un dolç típic de les Illes Balears, a Espanya. Es diu que té el seu origen en el segle XVIII, quan els pastissers de la ciutat de Palma van començar a fer aquest dolç amb l’excedent de massa que tenien després de preparar el pa.

L’ensaïmada es fa amb massa de pa que s’enrotlla sobre sí mateixa per a formar una espiral, i s’emplena amb mantega i sucre. A vegades s’enforna amb sucre per damunt per a donar-li un aspecte cruixent i caramel·litzat. També existeixen varietats farcides amb crema pastissera, fruites, nata o xocolata.

Al llarg dels anys, l’ensaïmada s’ha convertit en un dolç molt popular a les Illes Balears, i és especialment famosa a Mallorca. Se sol menjar en el desdejuni o en el berenar, i és una delícia típica en les celebracions nadalenques.

Etimologia de la paraula ensaïmada

Rep el seu nom de la paraula saima, que en mallorquí significa grassa, terme afí al castellà saín, que en el segle XIII, significa gruix o grassor de l’animal, del llatí sagina= llard, a través del llatí sagimen= llard que en estat líquid servia per a fregir i per a untar la massa. Aquesta operació era anomenada antany saimar o ensaginar: untar la massa destinada abans de conducta al hojaldrado o a elaborar coques i pastes amb ella.

Com elaborar l’Ensaïmada?

Hem parlat molt de sobre quins són els millors ingredients perquè sigui autèntic, però fins ara no els hem enumerat. Fins als anys 70 s’utilitzava una base d’aigua, llard de porc, sucre, farina i massa mare. Mescla tots els ingredients i, després de reposar unes hores, enforna’ls.

Les primeres variants van aparèixer en els anys 70 quan es van començar a emplenar amb cabell d’àngel. Actualment han sorgit altres versions de les ensaïmades de xocolata, cremoses i fins i tot salades, com la sobrassada.

Com hem vist, l’ensaïmada és un postre amb influència nacional, que fa les delícies dels qui la proven i influeix en la cuina d’altres llocs.

A Pastisseria Sant Jordi elaborem les nostres ensaïmades de forma totalment artesanal, seguint receptes que daten de finals del segle XIX, continuant amb la nostra tradició i la història de la ensaïmada.

Prova els nostres productes

Recollida a la botiga o enviament a domicili!

Comprar