La curiosa relació entre la coca de Sant Joan i la mona de Pasqua

Tradicions relacionades

juny 5, 2023

La importància de les tradicions i la cultura

La coca de Sant Joan i la mona de Pasqua són dos dolços típics de la gastronomia espanyola que es consumeixen en dates molt diferents. No obstant això, aquests dos productes comparteixen una curiosa relació històrica que ha unit els seus destins al llarg dels anys. En aquest article, descobrirem la història i la relació entre la coca de Sant Joan i la mona de Pasqua.

Orígens de la coca de Sant Joan

La coca de Sant Joan és un dolç típic de la nit del 23 de juny, vespra del dia de Sant Joan. És una tradició molt arrelada a Catalunya, encara que també se celebra en altres parts d’Espanya i del món. La coca de Sant Joan és un dolç fet a base de farina, oli d’oliva, sucre, ous i anís. Se li poden afegir fruites, com a pinyons, passes o fruites confitades, i la seva forma sol ser rodona o rectangular.

La relació amb la mona de Pasqua

La mona de Pasqua, per part seva, és un dolç típic de la Setmana Santa a Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia i algunes zones d’Aragó. Es tracta d’un brioix elaborat amb farina, ous, sucre i llevat, i decorat amb ous cuits pintats de colors i altres elements com a plomes o ninots de xocolata.

La relació entre la coca de Sant Joan i la mona de Pasqua ve donada pel costum de regalar aquestes dues delícies als fillols. A Catalunya, és tradició que els padrins regalin als seus fillols una mona de Pasqua, mentre que en la nit de Sant Joan se sol regalar una coca de Sant Joan. D’aquesta manera, totes dues tradicions han quedat unides per la figura del padrí i el seu paper com a regalador de dolços.

L’evolució de les receptes

Al llarg dels anys, tant la coca de Sant Joan com la mona de Pasqua han anat evolucionant quant als seus ingredients i presentació. En el cas de la coca de Sant Joan, avui dia es poden trobar moltes varietats, des de les més tradicionals amb pinyons i fruites confitades, fins a les més innovadores amb xocolata o nata. Per part seva, la mona de Pasqua ha passat de ser un brioix senzill a convertir-se en una autèntica obra d’art, amb formes i decoracions cada vegada més elaborades.

La importància de les tradicions

Encara que la coca de Sant Joan i la mona de Pasqua poden semblar simplement dos dolços típics de la gastronomia espanyola, la seva història i la seva relació ens parlen de la importància de les tradicions i la cultura en la nostra societat. Aquestes tradicions ens connecten amb el nostre passat, ens brinden una sensació d’identitat i comunitat, i ens permeten transmetre valors i ensenyaments a les generacions futures.

A més, la gastronomia és una forma d’expressió artística i creativa, i l’evolució de les receptes i presentacions d’aquests dos dolços típics mostra com la tradició pot adaptar-se als temps moderns sense perdre la seva essència.

En definitiva, la preservació i valoració de les tradicions gastronòmiques, com la coca de Sant Joan i la mona de Pasqua, són fonamentals per a mantenir viva la riquesa cultural del nostre país i per a continuar compartint moments especials amb els nostres sers estimats.

Coca de Sant Joan de la Pastisseria Sant Jordi de Sabadell

La coca de Sant Joan i la mona de Pasqua són dos dolços que comparteixen una història i una relació molt curiosa. Encara que es consumeixen en dates molt diferents, la seva unió a través de la figura del padrí i el seu paper com a regalador de dolços ens parla de la importància de les tradicions i la cultura en la nostra societat.

A més, l’evolució de les receptes i presentacions d’aquests dos dolços típics ens mostra com la gastronomia també és una forma d’expressió artística i creativa. I és que, en definitiva, la gastronomia és una manera d’unir a les persones a través del paladar i les emocions.

Així que la pròxima vegada que gaudeixis d’una coca de Sant Joan o una mona de Pasqua, recorda la seva història i la seva relació, i gaudeix-les amb tots els sentits.

Preguntes freqüents (FAQs)

La coca de Sant Joan i la mona de Pasqua són els mateixos dolços?
No, són dos dolços diferents típics de dates diferents.

Per què es regalen aquestes dues delícies als fillols?
És una tradició arrelada a Catalunya que ve donada pel paper del padrí com a regalador de dolços.

Puc trobar aquestes dues delícies fora d’Espanya?
Sí, especialment en països amb una forta presència de la cultura catalana.

Quina és la millor manera de gaudir d’una coca de Sant Joan o una mona de Pasqua?
El millor és compartir-ho amb amics i familiars, acompanyat d’una bona tassa de cafè o te.

Quin és el futur de la coca de Sant Joan i la mona de Pasqua?
Malgrat l’evolució de les receptes i presentacions, aquestes dues delícies continuaran formant part de la tradició gastronòmica espanyola i catalana per molts anys més.

Prova els nostres productes

Recollida a la botiga o enviament a domicili!

Comprar