L’origen de la brioixeria

El croissant té el seu origen a Viena, i no a França

juliol 18, 2022

Brioixeria, un plaer amb història

El primer que cal assenyalar és que els productes de brioixeria estan elaborats fonamentalment amb farines comestibles. Oli, sucre i altres ingredients. Cada producte té un procés d’elaboració diferent. Procés que a Pastisseria Sant Jordi ens prenem molt en serio i durant el qual solament utilitzem ingredients de la millor qualitat possible.

Les primeres referències que es coneixen sobre els productes de brioixeria i pastisseria ens porten fins a Babilònia i a l’antic Egipte. Una dada molt curiosa és que en l’antic Egipte dels Faraons i les piràmides existien fins a 15 paraules totalment diferents per a nomenar a cadascuna de les diferents tipus de productes de brioixeria. Segons les varietats de farina, tipus i nivell de cocció o els productes que se li afegien. Com podien ser, per exemple, la mel, ous, llet, greixos o fruites diverses entre molts altres productes.

Amb l’arribada del segle XIX la pastisseria va experimentar un auge molt important en el vell continent. A Europa, ja que van fer la seva aparició les pastisseries modernes, que s’assemblaven molt a les quals coneixem avui dia. El segle XX es va produir un augment en la demanda de productes de brioixeria, i aquest augment encara és visible en l’actualitat.

Una història desconeguda, la del croissant

Encara que tots pensem que va néixer a França, el croissant té el seu origen a Viena. En el segle XVII l’Imperi Otomà dirigit pel Visir Kara Mustafá intentava envair Viena amb un exèrcit de gairebé 200.000 soldats.

Viena estava completament emmurallada per a dificultar invasions terrestres. Per això, els turcs van excavar túnels i poder entrar a la ciutat sense comptar que els forners, que treballaven a la nit, els van detectar i van avisar a l’exèrcit.

Per a celebrar-ho, els forners van crear un brioix en forma de mitja lluna creixent, “Lune croissant”, que era el símbol otomà, i van establir que menjar-ho era l’acte simbòlic de derrotar als turcs.

Històries a part, el croissant és un producte que està realment deliciós i que a Pastisseria Sant Jordi fem en els nostres propis forns, de forma completament artesanal. Per què no vens a veure’ns i els proves?

Prova els nostres productes

Recollida a la botiga o enviament a domicili!

Comprar