Per què es menja torró per Nadal?

Tenim respostes molt interessants i variades.

desembre 20, 2021

Torrons i neules per Nadal

Deliciós, evocador i festiu, les postres que més s’assembla al Nadal és el torró. En efecte, és la temporada en què més ho gaudim en la taula familiar.

Però, on sorgeix aquest producte elaborat amb ametlles i sucre, i per què acostumem a menjar-ho precisament en les festivitats nadalenques?

Les respostes són molt interessants i en el camí han donat també com a resultat variants o tipus de torró que s’han convertit en les favorites de molts: amb xocolata o taronja, amb rovell d’ou i sucre, amb avellanes, pinyons,… Per què és tan venerat i on es va elaborar per primera vegada el torró?

Xixona és el lloc

L’expansió musulmana que va prendre el control del territori peninsular és sovint vinculada al punt d’inici del torró. Concretament, els experts assenyalen que va néixer en Al-Ándalus i el primer lloc on es va produir va ser Xixona.

Altres recerques indiquen que el primer esment al “turun” està continguda en el tractat “De medicinis et cibis semplicibus”, obra d’un metge àrab.

Des de la península aràbiga el torró va ser comercialitzat pel Mediterrani, cap a Espanya i Itàlia, països en les quals va guanyar gran acceptació fins als nostres dies.

Encara que actualment podem trobar moltes varietats, els veritables amants i estudiosos d’aquestes postres únicament concedeixen dues versions: el torró tou de Xixona i el torró dur d’Alacant.

Menjar de reis

Era l’època en què Espanya estava sotmesa sota l’implacable control de l’Església. I el cost que significava produir i vendre el torró el va convertir en un producte que només era consumit en èpoques molt especials, com el Nadal.

En aquests dies gaudir del torró estava relacionat amb el Rei i la seva cort. Però més endavant el costum va ser adoptat primer per les classes riques i després per la resta de la societat.

Després del torró de Xixona, gradualment el d’Alacant va anar adquirint importància, per la seva dura consistència i el color blanc atorgat per la clara d’ou.

Per què per Nadal?

Sobre per què el torró és consumit per Nadal, altres raons ofertes pels historiadors parlen de l’ingredient bàsic: l’ametlla. Els fruits de l’ametller només comencen a recol·lectar-se a la fi de l’estiu.

Però a més, les recerques refereixen que el treball de torroner no era fix ni exclusiu com en l’actualitat.

En uns altres temps els mestres torroners havien de compartir aquest ofici amb el treball en el camp i l’elaboració d’altres dolços. Eren els mesos posteriors a l’estiu quan tenien temps per a la fabricació del torró.

Ideal com a regal

Avui dia són moltes les marques de torró que es consumeixen més enllà de les nostres fronteres amb una dinàmica de negocis que ha obert nous mercats i també vendes en línia que no necessàriament se centren en la temporada nadalenca.

Aquestes postres llegendàries són més populars que mai i prova d’això és la varietat de torrons que podem trobar. I els usuaris més exigents poden seleccionar diversitat de lots de regal que inclouen els millors torrons.

Prova els nostres productes

Recollida a la botiga o enviament a domicili!

Comprar