Trucs i consells per a conservar el pa

Existeix algú en el món al qual no li encanti el pa?

gener 19, 2022

Les millors maneres de conservar el pa

El pa és com les croquetes. Existeix algú en el món al qual no li encanti? Les combinacions del pa són infinites, d’aquí ve que sigui un acompanyament imprescindible en qualsevol taula. Precisament per la seva utilitat i infinitat de possibilitats, resulta vital conservar-ho de manera adequada per a pròxims usos. El primer factor d’importància per a aquest objectiu és l’elaboració. Un pa artesanal sempre tindrà una major qualitat i sabor. I també es conservarà millor al llarg del temps.

A més d’aquesta qüestió, existeixen una sèrie de trucs perquè la seva conservació sigui millor. El primer pas s’ha de donar a l’hora de triar el pa a comprar. Per exemple, la grandària importa. Els pans més grans es mantenen millor. Per exemple, un rodó durarà més temps que una barra normal o una xapata. Això té la seva explicació lògica, ja que la humitat de la molla es va escapant cap a l’escorça, fent que es quedi sec per dins. Com més gran sigui el pa, major quantitat de molla tindrà i major distància cap a l’escorça.

Altres factors que influeixen per a conservar el pa millor

A més, en cas de decantar-nos per una varietat, els pans elaborats amb sègol seran els més indicats. Si ja coneixes aquest tipus de pa entendràs que és per la seva molla, que és més consistent i, per tant, guardarà millor aquestes propietats. En relació a la humitat, també convé conèixer les millors maneres de conservar el pa una vegada que ja està a casa. El primer serà fugir dels ambients freds (com pot ser el frigorífic) ja que accelera el procés de retrogradació del midó, fent que s’espatlli. A més, afavoreix l’aparició de floridura.

No obstant això sí que es podrà congelar, ja que el procés que té sobre el pa és diferent. En el cas de triar aquesta opció serà preferible decantar-se per una peça recentment comprada, encara que no escalfi, perquè es conservi pràcticament intacta a l’hora de consumir. També es podrà separar en llesques (recordant amb tela o paper perquè no s’enganxin) o en trossos si es creu que es consumirà menys de la quantitat total disponible.

Per al seu bon manteniment fora del congelador evitar el plàstic és el primordial, ja que provoca una major pèrdua d’humitat del pa. D’altra banda, les bosses de roba seran el millor aliat. També les caixes de fusta, tal com es feia antigament amb les conegudes “paneres”, seran una altra bona opció per a conservar el pa durant més temps i, a més, a temperatura ambient.

Què fer si s’ha endurit?

Finalment, en cas que no hàgim pres tals mesures i ja s’hagi endurit en excés, existeixen trucs per a poder consumir-ho. És el cas de la utilització de paelles, forns o torradores, que donaran una segona oportunitat a aquest pa.

Gràcies a la calor es tornarà a aconseguir una textura agradable en la peça, la qual cosa farà que puguem tornar a gaudir-la. Caldrà tenir en compte que ha de consumir-se amb rapidesa ja que, en el moment en què torni a refredar, tindrà de nou una textura diferent.

Encara que parlem d’escalfar aquest pa cal destacar que el microones no ha d’utilitzar-se. És cert que, efectivament, farà calor a l’aliment però la consistència del mateix no serà la idònia: tornarà a endurir-se ràpidament la molla i l’escorça, en canvi, quedarà tova i gens apetible.

Prova els nostres productes

Recollida a la botiga o enviament a domicili!

Comprar